Через тривалий карантин у херсонських школярів незаплановані канікули розтяглися аж на два тижні. Природно, тепер треба заповнювати прогалини у навчальній програмі, але як? Раніше проблему вирішували просто: призначали заняття на суботи або ж впроваджували додаткові уроки поза звичним розкладом. Втім, кожен навчальний заклад самостійно шукатиме способи збалансувати навчальну програму. І про якесь скорочення тривалості канікул однозначно не йдеться, наголошує начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов. «Ніяких наказів чи навіть рекомендацій з цього приводу освітянське відомство не надаватиме. Як надолужувати згаяний час, вирішуватиме тільки педагогічний колектив на чолі з директором школи», – каже Юрій Ніконов.
 
Цікаво, що в школах пропонують різні способи «відшкодування карантину». А в деяких випадках ніяких змін в навчальний процес вносити не потрібно – адже учні опановували знання і без уроків, послуговуючись новими технологіями. Таким шляхом, зокрема, пішли у гімназії № 3 Херсона. «Наша гімназія використовує систему «Класна оцінка», яку можна назвати цілим освітнім порталом. За її допомогою вчителі й під час карантину задавали учням домашні завдання, пересилаючи їх через Вайбер у смартфоні, або скайпом чи електронною поштою. Тож особливого відставання у засвоєнні навчальної програми у нас не сталося. А якщо комусь потрібна допомога у розумінні матеріалу, то на це є індивідуальні заняття», – пояснює директор гімназії № 3 Олексій Петров. 
 
 
– У нас для ліквідації відставання після карантину вирішили суттєво «ущільнити» заняття. Тобто на уроці замість однієї теми викладають дві, або допрацьовують самостійно засвоєний матеріал. Додаткові уроки також не виключаються, але не більше однієї години на день – адже програма у нас і так дуже насичена, – розповіла директор школи № 21 селища Антонівка під Херсоном Галина Лугова. 
 
Який з варіантів коригування навчальної програми – акцент на самостійну роботу чи «інтенсифікація» уроків – успішніший, стане зрозуміло за підсумками екзаменів і тестування для випускників. Хоча оптимально було б уникати таких експериментів на дітях, а працювати за планом. Та епідемія, бачте, своїх «планів» із нашими не узгоджує…
 
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.  
 
.