За 2021 рік ціни на продукти харчування в України зросли на 11 %. І справа тут не лише у коронавірусі та періодичних локдаунах. Головним чинником, що тягне вгору ціни на їжу, є енергетична криза. Природний газ та електроенергія досягли рекордних цінових показників за останні роки, а без них неможливо ані спекти хліб, ані виростити тепличні помідори.
 
Чому ростуть ціни на продукти?
Залежність вартості харчових продуктів від цін на енергоносії є беззаперечною. Взяти хоча б випічку: газ необхідний як для самого процесу випікання, так і для просушки зерна, з якого виготовляють борошно. Тож кількаразове здорожчання газу призвело до того, що за останній рік ціна хліба збільшилася на 18%, а тортів – взагалі на 80%.
 
 
Важливу роль енергоресурси відіграють й у процесі виготовлення кормів для свійських тварин. Зменшення поголів’я великої рогатої худоби, свиней та птиці, власне й стало наслідком нестачі кормів. Відповідно підвищилася й вартість м’яса. Наприклад свинина за останній рік додала в ціні 4%, курятина здорожчала на 6%, а яловичина – аж на 12%. Виросли в ціні й такі продукти тваринного походження, як молоко і яйця – на 1% та 8% відповідно.
 
Здорожчання овочів можна наразі списати на сезонність. Та тепличні огірки й помідори, які будемо купувати взимку, також міститимуть у своїй ціні енергетичний фактор. Адже щоб обігріти теплиці потрібно чимало електрики й газу.
 
Що здорожчає у листопаді?
У поточному місяці експерти прогнозують чергове підвищення цін на соняшникову олію. Нагадаємо, що максимальна вартість 1 літра цього популярного продукту зараз складає 80 грн, тобто на 70% більше, ніж торік. Тим не менше в листопаді він додасть у ціні ще від 2 до 3%.
 
.