Харчування влітку повинно бути спрямованим на запобігання зневодненню, нормалізацію артеріального тиску та полегшенню роботи серця, пояснює в інтерв’ю Фокусу лікарка.
"Щодо харчування, то ідеальними в літню пору будуть легкі овочеві салати заправлені оливковою чи лляною олією, холодні зупи (зелений борщ, гаспачо, холодник на кефірі). Важких мʼясних страв краще уникати, а надавати перевагу пісному мʼясу (куряче/індиче філе), риба на пару чи запечена у духовці. Бажано уникати смаженого, жирного, солоного — це підвищує навантаження на серце", — пояснює Христина Винницька.
 
Продукти, що підтримують серце
-Помідори, які містять лікопен — антиоксидант, що знижує ризик інфаркту;
-Буряк (варений, печений) — розширює судини та знижує тиск;
-Авокадо — джерело омега-3 та калію, що стабілізує ритм серця;
-Болгарський перець — захищає стінки судин, містить вітамін С;
-Шпинат та зелень містять магній та фолієву кислоту для профілактики аритмій;
-Ягоди: чорниця, малина, смородина (це джерела вітамінів та антиоксидантів);
-Абрикоси та персики — джерело калію. Вони добре підтримують водно-електролітний баланс.
 
 
За словами кардіологині, незамінний фрукт на столі кожного — це яблука, вони містять пектини та флавоноїди, що покращують тонус судин.
Натомість людям зі серцево-судинними захворюваннями слід уникати в спеку споживання копченостей, ковбас, консервів — вони сприяють підвищенню натрію та відповідно затримці рідини.
 
Окрім того, Христина радить відмовитись від надмірного вживання кави та алкоголю, що призводить до зневоднення і тахікардії, а також солодких газованих напоїв — вони викликають швидке підвищення глюкози в крові.
"У спеку метаболізм змінений, тому краще уникати надлишку білка або жирів — це створює додаткове навантаження на серце", — пояснює лікарка.