Картопля – найпоширеніший овоч в Україні, який часто називають другим хлібом. Стало відомо, який спосіб приготування є найшкідливішим. Такий гарнір потрібно виключити з раціону харчування.
Картоплю можна приготувати різними способами. Однак більшість людей у всьому світі любить саме смажену картоплю – з апетитною золотистою скоринкою та ніжну всередині.
Вчені та медики закликали відмовитися від обожнюваної багатьма картоплі фрі. Це не лише калорійна бомба, а й небезпечна їжа. Справа в тому, що під час смаження олія виділяє канцерогени і стає токсичною для організму. Така їжа не принесе жодної користі, одну шкоду. Вживання смажених страв негативно відбивається на роботі органів та сприяє розвитку різних захворювань.
 
При смаженні крохмаль у картоплі перетворюється на шкідливі вуглеводи. Після вживання такої страви у крові відразу піднімається рівень глюкози, а підшлункова залоза починає виділяти багато інсуліну, щоб її розщепити. У людини згодом може розвинутися інсулінова резистентність та цукровий діабет.
 
 
Лікарі не вважають корисним навіть картопляне пюре. Справа в тому, що у процесі подрібнення овочів вивільняється багато крохмалю. Така картопля містить велику кількість цукру, тому її не варто їсти людям з цукровим діабетом та ожирінням.
Найкорисніша картопля - у шкірці або так званому мундирі. За такого способу приготування в овочі зберігається максимум вітамінів.
 
В Україні стрімко дорожчає картопля
Аналітики проекту EastFruit зауважили, що на вітчизняному ринку другий тиждень поспіль дорожчає картопля. Зараз вона надходить партіями по 12-16 грн/кг, тоді як минулого тижня була на 17% дешевшою. Це пов'язано зі скороченням поставок низькоякісного товару та з підвищенням попиту на продукцію. Великі господарства стримують продаж високоякісного товару, надіючись на подальше подорожчання і вищий заробіток.
Картопля в Україні вже в 2,5 рази дорожча, ніж була в аналогічний період минулого року. Причому учасники ринку не планують знижувати ціни.
______________________________________________

Названо найшкідливішу рибу, яку не можна вживати в їжу

Риба – один із найцінніших продуктів харчування, який медики та дієтологи радять не виключати з раціону харчування. Однак є шкідливі види риби, які не можна часто вживати.
Найшкідливіша риба – це макрель. Це хижак, в організмі якого накопичується ртуть. Така риба дуже чутлива до забруднення моря, в якому вона живе, буквально вбираючи шкідливі речовини. Тому від вживання такого продукта необхідно відмовитися, якщо здоров'я вам важливе.
 
Тунець часто радять їсти тим, хто на дієті. У ньому багато білка та мало жиру. Ця риба часто входить у меню навіть хороших ресторанів, її часто готують у домашніх умовах. Однак і ця риба "багата" ртуттю. Вона харчується дрібними "побратимами" та морськими молюсками.
 
.
 
При частому вживанні тунця у людини розвивається схильність до депресії, підвищується тривожність, а також порушується пам'ять. Його можна не їсти частіше разу на тиждень, а краще навіть рідше.
Лікарі також закликають обмежити у раціоні вживання коропа, форелі, сибасу та дорадо.
 
Яка риба безпечна та корисна
Можна без побоювання вживати морського окуня, лосося, оселедець та скумбрію. Останні два види – чудові джерела білка, який утричі швидше засвоюється, ніж курятина та яловичина. У рибі багато вітамінів, особливо групи D, і навіть омега-3 - жирних кислот.
 
Користь скумбрії – у мікро та макроелементах, якими багате її м'ясо. Це йод, фосфор, калій та кальцій, магній, натрій, марганець, мідь, цинк, фтор, залізо та сірка. Краще вибирати свіжоморожену рибу, яка є найбільш корисною. Якщо її приготувати у духовці або на пару, можна отримати низькокалорійну та здорову страву.
В оселедці багато селену – ефективного антиоксиданту, який дозволяє зменшити кількість продуктів окислення у крові. Це допомагає у профілактиці хвороб.