Миколаївці, які вже придбали нове житло за сертифікатом в межах програми «єВідновлення», поділилися своїм досвідом та розповіли, з якими проблемами зіштовхнулися.
Кількох жителів Миколаєва, які вже успішно реалізували свої житлові сертифікати та придбали нове житло взамін зруйнованого російськими окупантами, міська влада запросила на засідання комісії з розгляду питань по компенсації за зруйноване житло за державною програмою «єВідновлення». Це зробили, щоб визначити, які труднощі виникали в людей в процесі оформлення угод та на яких етапах, повідомила пресслужба міськради.
 
«У багатьох містян взагалі немає досвіду в такій справі, тому наша задача пояснити, до кого вони можуть звернутися по допомогу і що їм робити. Для нас це теж новий досвід, ми теж училися. Але за останній рік у нас сформувалися високограмотні колективи, які працюють, щоб ви якнайшвидше і з меншими проблемами змогли отримати цю компенсацію. Ми попросили вас сьогодні долучитися до нашого засідання, тому що кожна ваша історія для нас важлива. Ви є прикладом тих людей, які дійсно отримали житло», - звернувся до запрошених перший заступник мера Віталій Луков. 
 
 
Як виявилося, у більшості випадків із моменту подання заяви в «Дію» і до отримання сертифікату в людей питань не виникало – але це лише в тих, хто не мав проблем з реєстром нерухомого майна.
А от уже в процесі оформленні угоди труднощі були, кажуть миколаївці. Виникли вони через недосвідчених ріелторів та нотаріусів. 
 
Ось що розповіла пані Наталя, яка втратила квартиру в будинку по вулиці Заводській під час російського обстрілу у 2022 році; вона одна з перших у Миколаєві придбала нове житло за сертифікатом:
«Перед угодою треба обов'язково припинити право власності. Люди цього бояться. Думають, що і там втратять, і тут нічого не отримають. Часто дзвонять мені і питають, чи правда це необхідно.
Також продавці бояться ризикувати – чи дійсно їм на рахунок прийдуть гроші із сертифікату.
 
Усе інше не складно, алгоритм дій зрозумілий. На кожному кроці можна звернутися по допомогу в департамент ЖКГ чи міську раду – там завжди підкажуть. Ми були першими, і на нас усі вчилися: і ріелтори, і нотаріуси». 
На сьогодні в Миколаєві на розгляд комісії вже надійшло 237 заяв про призначення компенсації за знищене нерухоме майно. Розглянуто 181 заяву, по 96-ти прийняте позитивне рішення та вже сформовано 93 житлові сертифікати.   
 
.