В Православной церкви Украины в целом поддержали заявление предстоятеля Митрополита Епифания о возможном переносе даты празднования Рождества с 7 января на 25 декабря, но только при условии согласия на это общества.
 
Соответствующий пост появился на странице пресс-службы ПЦУ в Facebook. Украинцев призвали не спешить с такими решениями до полного объединения верующих, передает Обозреватель.
 
 
"Говоря о Рождестве Христовом, напомним, что ни Евангелие, ни вообще Предание Церкви не подает нам "точного дня рождения" Спасителя, потому что главным в праздновании является не его дата, а содержание уважаемого нами события. То есть Церковь празднует не "день рождения" Господа нашего Иисуса Христа, а событие Его рождения", – отметили в ПЦУ.
 
При этом отмечается, что перенос Рождества приведет к полному реформированию церковного года, что может иметь негативные последствия.
 
"История календарных реформ в Церкви знает и успешные, и драматические примеры, которые следует учитывать, обсуждая этот вопрос в контексте Украинской Церкви. Потому что в ряде церквей после введения реформы возникли разделения, которые порой не преодолены до сих пор. Помните, что первоочередная цель ПЦУ – объединить всех православных нашей страны вокруг Киевского престола. Потому что это соответствует церковной традиции, каноническим правилам и прямо указано как норма полученного нами Томосу", – подчеркнули в ПЦУ.
 
.
 
"Поэтому, несомненно, дискуссии о календаре будут продолжаться и в Церкви, и в обществе. Но важно, чтобы они были доброжелательными и способствовали лучшему пониманию календарного вопросы, а не просто разжигали споры и вражду", – резюмировали в украинской церкви..
.
ЧИТАТЕЛИ КОММЕНТИРУЮТ:
.
Владимир Маглена Всё конечно прекрасно, но может лучше объединить людей вокруг Христа, а не Киевского престола?))
 
Тетяна Козловська Усі реальні , щоденні події на протязі року,ми проживаємо у відповідності із григоріанським календарем,і Новий рік також зустрічаємо 31 грудня! То задля чого ми маємо вводити себе в оману, тобто плекати самообман, та святкувати Різдво 7 січня,а далі ЩЕ ЦІКАВІШЕ -СВЯТКУВАТИ СТАРИЙ НОВИЙ РІК?! 25 грудня ,Різдво святкують усі християни світу: 11 православних церков(а їх всього 15), католики та протестанти,тому настав час повернутися до цивілізованого світу! Нам завжди втокмачували ,що 25 грудня,це лише католицьке Різдво,що також було маніпулюванням та введенням в оману вірян.
.
Viktoriia Slinko 25 грудня-Господь у всiх один!
.
Галина Маїк Борух Дуже виважено,мудро і стримано сказано. Дякую. Але моє серденько хоче 7 січня.
.
Анастасія Бочкарь Це було би прекрасно, якби згодом українці перейшли на дату святкування Різдва 25 грудня. Дуже сподіваюся, що. Так і буде! Хочется, лоб люди зрозуміли, що немає нічого в тому поганого. Раджу всім почитати книгу "Навіщо українцям два Різдва" о. Георгій Коваленко. Книга чудова!
 
Андрій Лінкевич Я за!
Але потрібно не лише Різдво.а повністю переходить на новий календар.як зробили усі цивілізовані країни уже давно.
А хто хоче і буде собі святкувати і за новим і за старим стилем.
Всіх вітаю з наступаючим святами!
 
 
Тетяна Безусова Всі ці дискусії, які розгорнулися навколо цього питання, свідчать лише одне - правильність висловленої в тексті допису позиції: "Важливо розуміти, що таке реформування – довготривалий процес, частина якого – масштабна інформаційно-просвітницька робота».
 
Olga Verteletska 25 грудня і логічно прослідковується
Календарна дата для святкування Різдва Христового 25 грудня була обрана у IV столітті. До того часу Церква дві події – Різдво Спасителя і Хрещення Господнє – святкувала в один день, 6-го січня, під спільною назвою Богоявлення.
 
Maksym Sorochan за яким календарем живе церква - за таким має відзначати події і свята. наразі маємо ситуацію, що ПЦУ послуговується григоріанським календарем, а Різдво Христове відзначає за юліанським.
 
 
Іоасаф Василиків Прихильність до Юліанського календаря була і є в українців однією з дуже важливих історичних підвалин формування їхньої ідентичності. І саме збереження своєї релігійної і культурної ідентичності в агресивному до українців суспільстві, в якому багато століть перебували українці, дало змогу зберегти свою національну приналежність. Напевно не було і вже не буде такої нації в якої так вперто бажали і бажають відібрати її національну свідомість. Дехто із тих які приходять до Храму тільки на Пасху, а в кращому випадку ще на Різдво Христове, будучи людьми далекими від віри, традиції і культури святкування перед кожним із цих свят піднімають питання календаря не усвідомлюючи і не розуміючи що питання не в календарі а в свідомості своєї української ідентичності. Тому звертаюся до тих які хочуть термінового перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня за. Н. С. з проханням – почніть на початку регулярно відвідувати Храми Божі, станьте реальними а не віртуальними парафіянами, тільки тоді ви будете мати моральне право цього вимагати. Тих, які належать до протестантських течій і різних сект – вимагайте переходу святкування Різдва 25 грудня у своїх пастирів, покажіть приклад. Знаєте не гірше від мене, що ваші провідники не погодяться..
 
Алла Пришлюк Я також вважаю, що ми маємо святкувати Різдво 25 грудня. Чому? Пояснюю. Як бути із Новим роком 1 січня. Взагалі то піст, а у нас серед посту святкування і гуляння????
 
Олександр Присяжний всегда отмечали 7 января. но это тот случай, когда стоит признать, что "правильная" дата - это именно 25 декабря. если вы не способны побороть привычку и признать ошибку (собственную или навязанную), то у меня для вас плохие новости... и еще, если вы придерживаетесь поста, то в случае с 7 января забудьте, пожалуйста, про все развлечения на новый год. ведь у вас же пост, а значит - нужно быть смиренными, не есть мясо, никакой музыки и тд... в противном случае вы просто двуличные лицемеры, которым просто от нефиг делать хочется поспорить про совковую дату, навязанную сектантами рпц. тчк
 

 
Назар Беляшин Я за 25 грудня....ми не маємо жити пережитками минулого, а йти в майбутнє. Ми не міняємо богослов’я чи благодаті, а тілки дату.
 
Катерина Когут Святкуватиму з 6-го на 7-ме) Саме ці дні мною відчуваються зітканими зі Святкового Духу. Коли Вся Земля й Небо радіє. 25-те наразі так не відчувається. Орієнтуватися на людські рішення і нате,що ХТОСЬ так святкує вважаю невірним. Має бути власна позиція. А не постійне заглядання то на Схід, то на Захід. Керуючись небажанням "мати щось спільне із московією" можна далеко зайти. Наприклад, на руках почати ходити. Вони ж теж ногами ходять. Негативізм - інфантильна, незріла позиція. Рішень із такою мотивацією вже й так не бракує.
 
Evhen Sicheslav Я за 25 грудня, як воно завжди і було. 7 січня народилося в СРСР, тож нехай воно там і залишиться. А цій шизофренії з подвійним календарем давно треба покласти край.
 
 
Viktor Simsov Це суто політичне питання. Як завжди за несприйняттям нового календаря стоїть россія, яка завжди відторгала всі зміни, навіть правильні та логічні. Бо в них така політика, бути проти всіх.
А Україна, нажаль, просто копіювала поведінку "старшого "брата"", і це вже стало багатовіковою традицією. Тому і українці так само проти, а чому проти - самі не знають, тупо копіюють россію.
Тому в нас результатом цього є безпробудне пияцтво 3 тижні, тому що людям тільки дай привід, 2 Різдва та 2 Нові Роки.
А в нашій новонародженій Церкві чого чекати? Потрібно просто прийняти логічне і правильне рішення, святкувати Різдво як увесь цивілізований світ, перед Новим Роком, 25 грудня. А причиною, чого це досі не відбулося - є знову таки страх перед россією, яка вбивала страх перед своїми "традиціями" виключно силою та віроломством. Тому ці "традиції" так щільно засіли у свідомості українця, тому що засновані на страху.
 
Галина Тропець Все вірно, лише той, хто завжди привик носити одяг на "виверіт", буде перекручувати факти і все робити навпаки. Я за 25 грудня. Дякую за цікавий і змістовний урок знань, щодо релігії.
 
Volodymyr Semkiv Шановні друзі з Православна Церква України, Вам вартувало би засвідчити перед вірянами те, що через сто років дату Різдва й так доведеться зісунути – на 8 січня, згідно з тим календарним каноном, котрий досі використовують українські Церкви. Дата 7 січня не є самоцінною. Багато хто так і не знає, що, святкуючи Різдво 7 січня, ми святкуємо його у день 25 грудня – просто погано порахований.
 
 
Тетяна Тетяна Дискусій багато. Я спочатку теж була щоб усі віряни католики православні святкували Різдво христове 25 грудня тоді і новий рік святкуватиметься не в піст,але мене цікавить ,якщо різдво будем святкувати25 грудня то як тоді ми святкуватимемо такі свята як Святого Миколая,Андрія,,Старий новий рік,Водохреща. Ось це напевно найголовніше питання чи готові ми Люди,віряни до нових дат. Це ж пофакту церковна реформа. Чи готові ми?
 
Юрий Белоусов Може варто більш повно та точно говорити про це питання, адже не просто вибір між 25 грудня та 7 січня, а питання календарю, де питання постане про перенесення всіх свят, присвят та іменин на 13 днів раніше: і Івана, і Романа, і Катерини, і Андрія, і всіх-всіх-всіх
 
 
Оксана Гаращенко Наразі у Православній Церкві України є багато інших питань, які потрібно вирішувати. Спочатку об’єднайте усіх православних християн (громадян України) навколо ПЦУ і тоді запитайте вірян за яким календарем святкувати Різдво. Не вносіть смуту в українське суспільство.
 
Наташа Матвійчук Спочатку потрібно об'єднати усіх парафіян України,щоб у нас була одна ПЦУ,а тоді виносити питання коли святкувати.Комусь вигідно щоб був розкол між людьми.
 
Andrey Gutnikov Все вменяемые люди пользуются григорианским календарем. Юлианский - анахронизм и пережиток. Юлианский говорит, что условно сегодня - полнолуние, смотришь в небо - а там четверть месяца. Это нон-сенс. Только 25 декабря. Хватит цепляться за нафталин
 
 
Viktor Lipchyk Багатьом людям важко визнавати помилки. Краще сховати голову в пісок,як страус або прикриватись традиціями історичноіі минувшини. Як за новим стилем так і за старим Різдво Христове святкується 25 грудня. А тому слід дискусію вести не за число (25 чи 7) а за календар (новий вдосконалений чи старий з багатьма неточностями). З Церковного середовища бере витоки світова наука. Саме церковники-науковці,у свій час виявили і виправили недоліки старого літочислення.Отож воцерковлений християнин повинен свідомо розглянути це питання а не показувати свою необізнаності. Тоді і вся Церква постане як найпочесніша установа у світі. Та мабуть ще неодному доведеться згоріти у вогні інквезицііі людськоіі непросвіченності, аж поки не восторжествує Істина.
 
Lit Klub Минуло декілька століть, як весь світ перейшов на новий календар. І тільки мудрі православні ієрархи чекають... до речі, ви там хоч в курсі, що навіть в Рос. Імперії Різдво святкували в грудні?
 
Евгения Анатольевна 25 грудня
Різдво має бути до Нового Року и першим Святом,щоб в школах та садочках діти святкували Миколая 19.12 потім Різдво і славили Христа а не вигаданого більшовиками Діда Мороза.Дорослі теж вже до 7 січня погано розуміють що вони святкують після 2 тижнів святкування и Олів’є(((( к тому ще і на роботу всім 8.
 

 
Галина Маїк Борух 7 січня! І хай в подальшому (не зараз!!!) вирішують люди на своїх приходах в селах чи містах.Люли,які дійсно ходять в церкву не тільки на Різдво,а жити без церкви не можуть,і для котрих це важливо,а не крикуни,які на заробітках в Європі і їм тільки би "крісмес" відсвяткувати,а що воно таке-- Бог його знає...?! А в Україну приїжджають тільки на католицьке Різдво,бо дали вихідний,а до свого не можуть дочекатися,бо назад до роботи треба вертати,от і горланят на всі сторони. Для мене очевидно,що за 25 число переважно католики,греко-католики і українці,які не в Україні,а за нас хочуть приймати рішення. І горланять--"цілий світ,цілий світ..." Та цілий світ прийме антихриста,то шо йти за ним,бо цілий світ?! Благодатний вогонь в Гробі Господньому тоже сходить 25 грудня?!
 
Сергій Шумський Немає ніякого «7 січня». Є одне єдине для всіх Православних церков «25 грудня». Просто одні церкви відзначають 25 грудня відповідно до Божої вказівки «вимірювати час по створеним Ним світилам небесним», а инші лукаво відкидають вказівку Бога, прикрившись якимсь ущербним «календарем», створеним кесарем (Юлієм Цезарем). Тобто, відбувається лукава богоборчеська підміна: Богові віддається кесареве (календар), а кесарю - Боже (честь першості у вимірюванні часу). Це точно не по-християнські і не по тому, як навчав Христос.
І не треба нам, грішним людям, які святкують Богоявлення аж ніяк не 6 січня по «новому стилю», а аж 19-го, прикриватися «християнською традицією» (армянське монофізицтво) святкувати Богоявлення і Різдво 6 січня. Це аж ніяк не виправдовує наш гріх ослуху Бога і боготворення кесаря...
Покаймося і пристаньмо до нашої Матері-Церкви. Хай цей гріх лишається московитам та їхнім сателітам. «Поступовість» не зупинить час, і не припинить відходи у вічність вірян УПЦ(ПЦУ) в нерозкаяності за гріх ослуху Богу, про який вони навіть не здогадуються через нерадивість своїх пастирів...