Мешканці Херсонщини, котрі вже перехворіли на пневмонію, викликані коронавірусом, не можуть бути спокійні за своє здоров’я і в майбутньому. Адже в Україні вже фіксують випадки рецидиву такої недуги.
 
Заступник начальника обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан підтверджує, що вона були і на Одещині, і на Миколаївщині. Не виключено, що вони будуть і у нас, причому станеться це, коли кількість заражених із позитивним ПЛР-тестом буде обчислюватися не двозначними, як зараз, а тризначними цифрами. Такий момент може настати вже за півтора-два місяці.
 
 
«За даними британських учених, після подолання COVID-19 людський організм продовжує виробляти антитіла проти нього не довше, ніж три-чотири місяці. Стільки ж зберігається імунітет. А за чотири місяці знову підвищується небезпека зараження», — пояснює Вадим Чабан.
 
Але проблема не тільки в рецидивах. Навіть після подолання хвороби у пацієнта можуть проявитися побічні ефекти – тимчасове погіршення роботи легень, печінки та нирок. Лікарі визначають, що вони тією чи іншою мірою даються взнаки в середньому у кожного другого хворого. І цю проблему ігнорувати небезпечно. За появи симптомів розладу згаданих внутрішніх органів слід не займатися самолікуванням. А без зволікань звернутися до свого сімейного лікаря, аби той виписав направлення на консультацію до вузького спеціаліста – пульмонолога чи уролога тощо, радить головний експерт-інфекціоніст Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Сергій Панкратов.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.