Останніми тижнями навантаження на бригади Генічеської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги і медицини катастроф збільшилося вдвічі. «Щотижня фіксуємо понад 200 викликів, — розповідає завідувач станції Валерій Дронов. — Близько половини з них закінчуються шпиталізаціями. У десяти випадках причиною госпіталізації є інсульти. Половина їх стається на гарячому джерелі за Щасливцевим».
 
Викликів на гаряче джерело не поменшало навіть після того, коли віднедавна купання у ньому стало платним. Днями працівники «швидкої» рятували відпочивальницю з Дніпра, котра попри високий тиск тричі заходила у гарячу воду. У результаті у неї діагностували стійке порушення функцій кінцівок, а потім підтвердили інсульт. При цьому, зазначає Валерій Іванович, громадянка була працездатного віку — працювала у пенітенціарній системі. Тепер залишилася інвалідом. З таким самим діагнозом госпіталізували курортника з Харкова.
 
 
26 липня трагедія сталася неподалік джерела, на базі відпочинку «Затишок». У чоловіка середніх років під час купання у морі стався серцевий напад, після чого він захлинувся. При цьому, зазначає завідувач, поблизу немає рятувальних постів.
 
Зважаючи на засилля у морських водах медуз, популярними серед відпочивальників останнім часом стали басейни. Це, у свою чергу, призвело до збільшення кількості травм. 26 липня перелом ноги отримав курортник з Херсона, який, за збігом обставин, працює лікарем.
 
Наразі на Арабатській Стрілці постійно дислокуються дві бригади «швидкої» — поблизу пансіонатів «Експрес» і «Меліоратор». За словами Валерія Дронова, це дозволило зменшити час доїзду. Якщо за нормативами бригада має прибути до хворого за 20 хвилин, на Арабатці встигають це зробити вдвічі швидше.
 
.
 
На жаль, додалося роботи у працівників «швидкої» не лише на косі, а й на материковій частині Генічеського району. Так, у селі Азовське, розміщеному на березі Утлюцького лимана, діагностували спалах коронавірусу. Першим хворим став чоловік, котрий повернувся з Москви. Вірусом якого штаму він заразив односельців, поки що невідомо.
Андрій БЕЙНИК.