До «великого переселення» готується частина екзотичних та рідкісних мешканців заповідника Асканія-Нова на Херсонщині. Тут на фінішну пряму вийшли перемовини про реалізацію шестидесяти молодих сайгаків до розплідника у Запорізький області, та десяти туркменських куланів до такого ж міні-резервату на Одещині. Обидва «острівці звірів» створили іноземні інвестори, котрі готові чимало платити за поповнення для своїх розплідників, котрі будуть використовувати й для прийому туристів. Заповідник із їх пропозиціями погодився охоче, бо є надлишок тварин – травостій цьогоріч виявився багатющим, і приплід у стадах був чудовим.
 
— Одних лише сайгаків у нас зараз 664 особини, хоча для стійкості популяції достатньо мати півтисячі голів цих степових антилоп. Отже, можемо продати не шістдесят сайгаків, а значно більше. Так і з іншими копитними, яких у нас тепер понад 1200 особин, — коментує директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко. – Єдина проблема в тому, що далеко не всіх тварин продавати так уже й легко. Приміром, у стаді американських бізонів цьогоріч чомусь знайшлося значно більше «хлопчиків», аніж «дівчаток». Тоді як власники розплідників та заказників віддають перевагу придбанню групи самиць та одного самця.
 
 
Продаж надлишку тварин по всьому світу для заповідника Асканія-Нова – звичайна і давня практика. Виручені від таких угод кошти дають змогу купувати нову техніку та пальне для виїздів на гасіння пожеж у степу, корми на зиму для травоїдних, тощо. Але це доволі копіткий процес: молодняк для реалізації потрібно відловити, підготувати його для переїзду, провести ветеринарний контроль, оформити усі дозволи. А одні лише «паперові» узгодження можуть займати місяці.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.