Cело Львівські Отруби, звільнена Херсонщина. Два тіла цивільних у ямі-окопі на подвір’ї, де жив підрозділ російських окупаціних сил.
 
49-річного Сергія Новосада вбили пострілом з автомата, вклавши дуло йому у рот. Потім була ще черга у тіло. Любов Новосад, 78-річну жінку, яка всиновила Сергія, вбили одним пострілом у голову, скоріше за все вже після сина. Її тіло лежало над його тілом, як і дві палички старенької, без яких вона не могла пересуватися. Чому їх привели сюди з рідної хати через дорогу, та розстріляли, невідомо. 
На дзвінки 26-ти річного сина (теж Сергія), батько перестав відповідати 10-го листопада. Сергій поїхав з Києва до рідного села одразу після звістки про відсуп росіян. Добирався важко, три дні. 
 
 
У рідній хаті батька та бабусі не було. У подвір?ї навпроти, біля російського окопу він знайшов сліди крові. На дні окопу на присипаній землі був невеликий дерев’яний хрестик. Викликали саперів, ті здьорнули хрестика «кішкою» та все перевірили на замінування. Почали копати. Майже одразу наткнулися на тіла - ноги батька, палички старенької та її спину. 
 
Через день приїхали слідчі. Сергій сам копав. Сам допомагав діставати. Сам дивився та опізнавав поневічені мокрі тіла. Він навіть не плакав. Він лише стискав до білого м’язи щелеп та жмурився. 
Сподіваюся, Сергію, твої спогади збережуть їх живими, а не такими, як їх дістали з тієї ями. Крім Сергія лишився ще один 21-річний син, якому влітку вдалося виїхати до Києва.
 
За фактом вбивства відкрито провадження, але його результати, як і тисячі інших воєнних злочинів рф, ще певно довго будуть невідомі. Армія рф відійшла, забравши з собою усіх свідків та лишивши по собі типові знаки «руського міру» – руїну, матюки на стінах, бруд. Лишивши тіла вбитих українців та глибокі душевні рани у душах живих."
______________________________________________________________________

В Херсонской области со времени деоккупации Россия убила 32 гражданских

"Ежедневные российские обстрелы уничтожают город и убивают мирных местных жителей. Всего со времени деоккупации Россия убила на Херсонщине 32 гражданских", - написал глава Национальной полиции Украины Игорь Клименко в Facebook.
 
.
 
Он отметил, что на освобожденных территориях региона уже возобновлена работа 7 подразделений полиции. 4 из них - в самом Херсоне. На улицах областного центра дежурят 44 патруля. Всего на территории Херсона несут службу 850 полицейских.
 
Также, как отметил Клименко, работают и специализированные следственно-оперативные группы, которые документируют военные преступления российских военнослужащих и их пособников. Сейчас таких в области зафиксировано 578.
Кроме того, саперы полиции уже обследовали почти 450 га освобожденных территорий области и изъяли более 3,5 тысяч взрывоопасных предметов.
___________________________________________________

Українці під обстрілами покидають Херсон, уряд евакуює лікарні – ЗМІ

Сотні українців покидають нещодавно звільнений Херсон, рятуючись від російських обстрілів, пишуть кореспонденти західних видань.
 
Крім потягів української залізниці, яка відновила маршрути до Херсона після окупації міста, і вивезла близько сотні дітей, літніх та хворих, українці масово виїжджають з міста вантажівками, мікроавтобусами та легковими автомобілями. Як пише кореспондент агентства Associated Press (AP), колони машин розтягнулися на кілометри, вийшовши за околиці міста, яке було лише на початку листопада звільнено з-під російської окупації, що тривала понад вісім місяців.
 
 
«Сумно, що ми залишаємо свій дім. Зараз ми вільні, але мусимо виїхати, тому що йде обстріл, є загиблі серед населення», – наводить слова місцевого жителя Євгена Янкова кореспондент AP.
Місто, яке російські війська залишили на початку листопада, вони тепер обстрілюють з артилерійських гармат з лівого берега Дніпра, вражаючи цивільні будинки, лікарні та об’єкти інфраструктури.
 
У результаті п’ятничних обстрілів було вбито 15 людей і 35 поранено, цитує телеканал CNN Кирила Тимошенка, одного з керівників адміністрації президента України. Також, за його словами, було відключено електропостачання, яке вдалося відновити лише у суботу.
 
Щоденник New York Times повідомляє, що після того, як російські війська у четвер і п'ятницю обстріляли місто та околиці 49 разів, було ухвалено рішення про евакуацію херсонських лікарень. Про це у розмові з NYT повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич. Пацієнтів дитячої лікарні перевезли до Миколаєва, а 100 пацієнтів обласного психіатричного закладу переправили до Одеси.