Украинка купила курицу, которая ночью начала светиться в темноте. Такое странное происшествие случилось в Ивано-Франковске. Девушка пожаловалась на супермаркет, и попросила торговую сеть объясниться.
Об этом Елена Заславская рассказала в Facebook "Комуналка ІФ".
 
"Люди, кто сразу не догадался, что это такое на картинке, рассказываю: купила в "Сильпо" курятину, бросила в борщ, и дала кусочек кошке. Кошка не съела... Ночью встаю - а оно светится! Только что голограммы не транслирует. То есть ли среди вас пищевики или просто знающие люди, которые могут объяснить это явление?" - спросила Елена.
 
 
Девушка говорит, что даже успела поесть борща, приготовленного на этом мясе. И он оказался вкусным. Но когда выбрасывала кусочек мяса в мусор, то жир на пальцах тоже светился.
"Написала в пресс-центр. Надеюсь на познавательные объяснение! Интересная вышла беседа, разве нет?" - добавила девушка.
 
Кстати, одно из объяснений из комментариев под постом звучит так:
В торговельних мережах досить часто для збільшення терміну зберігання використовуються суміші фосфатів. Вони включають солі фосфорних кислот. Дійсно, вони можуть світитися. І якщо це яскраве світіння, значить, м'ясо обробили неправильним складом фосфатів. От і все .
Явище фосфоресценції широко поширене в природі. Наприклад, відомо світіння гнилушок, світлячка, глибоководних риб і т.д. світіння м'яса — явище досить рідкісне, воно відбувається під впливом різних мікроорганізмів. Світіння обумовлено розвитком фотобактерій, з яких частіше зустрічаються Photobacterium fischeri, Ph. ponticum, Ph. cyanophosphorescens та інші види мікроорганізмів.
 
Читательница Вера комментрует:
Свічення м’яса. Фосфоресцуюче м'ясо випромінює проміння середньої довжини хвилі. Їх забарвлення блакитне, зеленувато-жовте, синьо-біле, смарагдово-сріблясте. Даний вид псування виникає в результаті розмноження на поверхні м’ясної туші фотогенних бактерій, які є аеробами, що мають здатність свічення – фосфоресценцією. М'ясо заражається ними при зберіганні у камерах зберігання.
 

 
Свічення обумовлене наявністю в клітинах бактерій фотогенної речовини (люциферину), який окислюється киснем при участі ферменту люциферази. До групи фотобактерій відносяться неспорові грамнегативні і грампозитивні палички (коки і вібріон). Фотогенні бактерії добре розмножуються на рибі і м’ясі, але не викликають будь-яких змін їх запаху, консистенції та інших органолептичних показників. Бактерії, що світяться, уражають не тільки свіже м'ясо, м’ясні напівфабрикати, але і ковбасні вироби. Фосфоресценція з’являється за наявності вологого середовища через 3…4 доби після забою. При появі перших ознак гнильного розкладання фосфоресценція припиняється, оскільки протеолітичні бактерії інактивують фосфоресцуючу мікрофлору. Фосфоресценції протидіють циркуляція повітря, зсув реакції середовища в кислу сторону та зниження температури. М'ясо з фосфоресценцією придатне для споживання, оскільки не встановлено утворення токсинів.
 
Світлана Нуртазаєва добавляет:
Отак ми харчуємось ніби м'ясо їмо а потім онкологія і всякі проблеми зі здоров'ям алеж особисто я вирощую дома різну птицю для дітей які живуть в Франківську і для себе деколи везу на базар бо багато всього то пани кажуть що дорого (недавно індокачок продавала по 100 за кг і гуси теж так за індика хотіла по 130 та де там дорого кажуть в Магазині дешевше, а то що зерном і картоплею годуєш і ще весь час кропиву збираєш гарбузи і все домашнє то ніхто нерахує От і їдять то що дешевше тому такі наслідки Хіба це їда для людей НЕ ТРАВІТЬ СЕБЕ ЛЮДИ БО НІЯКИХ ГРОШЕЙ НАСТАНЕ ВИЛІКУВАТИСЯ ВІД ТАКОГО ХАРЧУВАННЯ