В Украины незабаром здорожчає м’ясо. За прогнозами експертів на підвищення цін можна очікувати вже наприкінці березня. Зокрема зміниться вартість таких видів м’яса, як гов’ядина та свинина.
Як зазначив провідний аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопко, ціни на м’ясо зростатимуть поступово. Тобто різкого стрибка вартості гов’ядини та свинини українці не відчують. Фактично гов’ядина почала дорожчати ще на початку місяця через підвищення виробниками цін на живець. Проте ці зміни були настільки незначними, що споживачі їх навіть не зауважили.
Та кінець березня – початок квітня продемонструє значно відчутнішу цінову динаміку. Головною причиною здорожчання м’яса стане сезонність. Адже навесні ринок завжди активізується. До того ж наближається Великдень, а це свято зазвичай супроводжується збільшенням попиту на м’ясо та, відповідно, підвищенням його вартості.
Ще одним важливим фактором, який безпосередньо впливає на ціну м’яса, є здорожчання кормів. Саме цей фактор може суттєво збільшити закупівельну вартість сирого м’яса, яку пропонуватимуть у найближчий місяць фермери.
Граничної ціни м’яса на весну 2023 року Максим Гопко не назвав. Проте виключати гов’ядину та свинину зі свого раціону через високу вартість українцям точно не доведеться. До того ж після Пасхи експерт обіцяє стабілізацію цін, причому не лише на м’ясо, а й на низку інших продуктів.
Зокрема молочка в Україні вже подевшала. Це пов’язано із підвищенням температури та поступовим зниженням вартості газу. Витрати виробників зменшилися, внаслідок чого молоко, сметана та інші молочні продукти впали в ціні принаймні на кілька копійок. І це лише початок. За прогнозами експертів УКАБ ціни на більшість молочних продуктів у наступні місяці продовжать знижуватися.
Натомість ціни на помідори та цибулю в Україні незабаром можуть підвищитися. Через стихійне лихо у Туреччині, ця країна значно зменшила обсяги експорту овочів до України. Тож через дефіцит помідорів, цибулі, а можливо й болгарського перцю, ціни на них відчуно зростуть.
_________________________________________________________
Украинцев предупреждают о стремительном подорожании хлеба и других популярных продуктов
В Украине продолжается война, а значит, продолжаются и все сопутствующие негативные ее последствия. В частности, это подорожание продуктов питания. В первый месяц весны все снова немного подорожало, и хлеб, в том числе. Эксперты говорят, что за последний год хлеб вырос в цене на 28%. В марте подорожал еще почти на 2% по сравнению с февралем. Это подорожание будет продолжаться и дальше. Все из-за ряда факторов, негативно влияющих на цену и касается это не только хлеба, но и ряда других продуктов.
.
Людям объяснили, почему все дорожает
Если рассматривать исключительно хлебобулочную отрасль, то в данном случае цена выросла из-за больших затрат на генераторы, которые компании закупили в связи с отключением электроэнергии. Также наблюдается большая проблема с дефицитом работников на предприятиях.
«Учитывая, что в себестоимости производства хлеба мука занимает где-то около 40%-45%, то это как раз и объясняется повышением цены на хлеб, которое произошло в январе-феврале. В дальнейшем цены на хлеб будут расти на 1,5-2% ежемесячно», — отметили представители «Укрхлебпрома».
Если смотреть на цены сегодня, то самый дешевый “социальный батон” стоит 12 гривен, а так средняя цена хлеба 25 гривен. Стоимость варьируется в зависимости от сорта, вида и изготовителя.
Сильно подорожали свежие овощи
Украинцы уже могли заметить, что в последнее время резко возросла цена овощей. Молодая капуста, морковь, картофель, огурцы, помидоры – все это подорожало кое-где на 50%-60%. Особенно удивил лук цена которого уже кое-где превышает 50 гривен за килограмм.
Все это тоже связывают с большими затратами на электроэнергию. Большинство свежих овощей выращивают в теплицах, а по нынешним тарифам это очень дорого. Овощи, которые собрали осенью уже заканчиваются, и спрос моментами превышает предложение. Цены в таком случае сразу растут.