Влітку 2025 року в Україні очікується зниження цін на овочі, зокрема, огірки та помідори вже почали дешевшати, а борщовий набір може впасти в ціні на 30-50% завдяки надходженню врожаю з відкритого ґрунту. Натомість восени, у разі повторення минулорічного неврожаю, картопля знову може подорожчати на 50-70%, яйця – до 90-100 грн за десяток.
Про це розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю ЗМІ. За словами експерта, все більше громадян, включно з представниками середнього класу, змушені економити на харчуванні.
 
Причини – зниження реальних доходів, інфляція та стрибки цін у певних категоріях продуктів, насамперед у дешевому сегменті. "Український середній клас, який ніколи не економив на їжі, почав економити", – каже Пендзин.
 
 
Опитування Центру Разумкова підтверджує, що 46% українців почали шукати дешевші продукти або зменшили обсяги споживання. Парадоксально, але саме дешевий сегмент – хліб, картопля, овочі найбільше подорожчав. Наприклад:
  • морква – +350% за рік;
  • буряк – +200%;
  • картопля – +70%;
  • борщовий набір загалом – +150%.
У той час як преміум-сегмент, з якого "втікають" споживачі, зростав помірно. А саме:
  • домашня ковбаса – +6%;
  • сало – +2,5%;
  • сир – +9–12%.
Пендзин пояснює ріст цін на овочі зумовлений відразу двома чинниками. По-перше, сильний додатковий попит у дешевому сегменті – все більше людей обирають саме бюджетні продукти. А по-друге, це неврожай у 2024 році, наприклад, на третину менше картоплі.
 
Це призвело до того, що імпортну картоплю в Україну почали завозити аж у листопаді, зокрема з Литви, Іспанії та Польщі. А це вже інший рівень ціни – з усіма логістичними націнками. "Літо в Україні – традиційно дефляційний період", – каже Пендзин. Тобто влітку ціни на продукти падають, бо з’являються овочі з відкритого ґрунту.
 
Уже зараз дешевшають огірки й помідори завдяки тепличному врожаю. Але ключове питання, яким буде літо. Бо саме воно визначить, що українців чекає восени. "А що українців неприємно здивує ціною, ми дізнаємося у вересні", – підкреслює економіст.
 
.
 
Ціни на м’ясо зростають незначно просто тому, що знижується попит. "Ціни на м’ясо вже підштовхують до вегетаріанства", – жартує Пендзин. І додає, що поки не зростатимуть доходи, зокрема у малозабезпечених верств, м’ясо не буде драйвером інфляції, як це було раніше.
 
Ціни на яйця коливаються, але не наближаються до "американських" 300 грн за десяток. Основна причина – сильний контроль з боку Антимонопольного комітету та домашнє виробництво:
у січні ціна впала з 82 до 65 грн після застереження АМКУ;
на Великдень – з 80 до 72 грн.
Пендзин прогнозує, що влітку домашні господарства збільшать пропозицію, і це стабілізує ринок. Проте ціна на яйця залежить від вартості комбікормів, а це напряму пов’язано з урожаєм кукурудзи