Підприємливі місцеві жителі активно скуповують щойно дозрілий виноград, причому готові самі виїхати для збирання врожаю до приміських сіл. На заході України кілограм такого смаколика коштує 70-100 гривень, тож продавати його там було б вигідно, але через лінію фронту такий делікатний товар не провезеш. Та й не треба – хитромудрі ділки вигадали інший нехитрий ґешефт. Виноград вони скуповують по сміховинній ціні у 6-8 гривень за кілограм готівкою, але нікуди його не везуть. А на місці переробляють на вино та виноградну горілку (чачу). Готовий продукт комерсанти продають російський військовослужбовцям – ті п’ють усе, що горить. Чи своїм любителям хильнути. 
 
Причому літр молодого вина коштує 100 гривень, а літр чачі – усі 150! Тобто гривня, вкладена у скуповування винограду, обертається мінімум двома гривнями чистого прибутку. А як південь України звільнять, і повернеться курортний сезон, алкоголь можна буде реалізувати ще дорожче. От тільки залишається ризик, що окупанти не захочуть платити за хмільне, а заберуть його «на дурняк», і очікувані прибутки обернуться збитками. Але хто не ризикує, той не п’є…чи то пак не заробляє на тому, що п’ють.