Ботулізм - це серйозне, іноді смертельне захворювання, що вражає нервову систему, спричинене ботулотоксином.
У Запоріжжі зафіксували перший випадок ятрогенного ботулізму - жінка захворіла після введення ін’єкцій ботулотоксину, який використовується для запобігання появі зморшок. Про це повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Цей випадок є незвичним для нашої країни, адже виникає внаслідок введення ботулотоксину при проведенні косметологічної маніпуляції.
 
"Коли жінка більше не змогла ковтати не тільки тверду, а й рідку їжу, вона звернулася за медичною допомогою. Ковтання було порушене настільки, що протягом семи діб жінку годували через зонд", - розповіла медична директорка Запорізької обласної інфекційної лікарні Ольга Андрієнко.
 
 
Жінці ввели спеціальну сироватку, яку застосовують при лікуванні ботулізму. Після того її стан покращився. На 15 день перебування у стаціонарі пацієнтку виписали. 
Ботулізм - це серйозне, іноді смертельне захворювання, що вражає нервову систему, спричинене ботулотоксином. Зараження відбувається через вживання їжі, що містить токсин, часто домашнього консервування. Важливо пам’ятати, що ботулізм є відносно рідким захворюванням, але його наслідки можуть бути дуже серйозними.
 
Ботулотоксин вражає насамперед своєю нейротоксичною дією, що призводить до блокування нервових імпульсів. Це спричиняє параліч м’язів, що може бути використане в медицині для розслаблення м’язів, як у випадку з косметичними процедурами, так і для лікування деяких захворювань.
 
При потраплянні ботулотоксина з їжею у травну систему викликає тяжке отруєння та проявляється найчастіше такими симптомами як:
-м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
-сильно виражена сухість у роті,
-нечіткий зір (немов "сітка" або "туман" перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Ці симптоми пов’язані з паралічем м’язів, тому за підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
 
.
 
Слід пам’ятати, що токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.
Водночас пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.