На херсонських ринках продають перші кавуни та дині. Спочатку їх привозили з-за кордону, тепер — від місцевих фермерів з Музиківської, Білозерської та Чорнобаївської громад. Також триває збір врожаю у Великоолександрівській громаді. Ми поцікавились, яка ціна на ранні баштанні, чи користуються вони попитом та чи безпечні.
 
Розпочався сезон продажу херсонських кавунів. Цьогоріч ціна на них — від 25 до 35 гривень за кілограм. Продавчиня Наталя вже купувала один.
"Брала своїй дитині, все добре. Дуже смачні кавуни. Як я пам'ятаю, торік теж спочатку така ціна була, а потім знизилась", — сказала вона.
За словами Наталі, херсонці купують кавуни, але поки не масово. Остерігаються вмісту шкідливих речовин. Місцева жителька Людмила говорить, ранні баштанні не купує. Зазвичай чекає початку серпня.
 
 
"Боюсь нітратів. Думаю, що кавуни ще не самостійно дозріли. Може їх обробляли, додавали щось. А трохи пізніше, коли вони вже самі почнуть дозрівати, тоді почнемо купувати", — сказала херсонка.
На ятці у Мінури кавуни з Музиківки. Продавчиня стверджує, що продукція безпечна, без нітратів. Плоди хоч і не великі, але солодкі та стиглі. Жінка закуповує їх в одного з херсонських фермерів і продає по 25 гривень за кілограм.
 
"Покупці на товар не скаржились. Тим більше, що це місцевий кавун — добрий і солодкий. Нітратів тут точно немає", — запевнила Мінура.
Херсонець Ростислав завжди купує перші кавуни.
"Звичайно! Як у Херсоні жити та не полюбляти кавуни?" — каже він.
 
Наталя теж вважає, що місцеві жителі першими мають спробувати продукцію, яку вирощують у своєму ж регіоні.
"На зараз це не дорого. Картопля коштує 30 гривень, а тут кавун", — сказала жінка.
 
.
 
І все ж не всі херсонці поспішають купувати ранні баштанні. Алла поки що цікавиться тільки їх вартістю.
 
"Я думаю, що це зарано. Вони такі маленькі. Та й ціна висока — будуть дешевше. У мене інші плани. Але все одно, ми на півдні живемо й треба, щоб вони були дешевшими", — впевнена вона.
Баштанні, які продають на офіційних ринках, перевіряють у лабораторіях. Заступниця начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова розповіла, що станом на 7 липня на двох місцевих ринках у трьох партіях виявили перевищення нітратів. Ці кавуни та дині вилучили.
 
"Зараз є новітні технології з вирощування рослин, сучасні добрива. Раніше вони були більш агресивні та небезпечні. Враховуючи це, три забраковані партії станом на 7 липня — досить невелика кількість. Тобто, це вже більш-менш нормальні показники. Якщо ми візьмемо статистику, по Україні зокрема, то на зараз отруйних плодів у рази менше, ніж це було, наприклад, 5-7 років тому", — сказала Марина Малахова.
 
 
У 2025 році фермери на правобережжі Херсонщини збільшили площі під баштанні. Минулого року засівали 900 гектарів, цьогоріч — 1500 гектарів кавунів і ще 400 — динь. Втім, через погодні умови, очікувати на високі врожаї не варто, розповів директор обласного Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Дмитро Юнусов.
 
"Врожай не такий, як хотілося. Торік наші фермери збирали по 40-50 тонн з гектара на зрошенні. У цьому році я спілкувався з цими фермерами й вони розуміють, що отримають, можливо, не більше 10 тонн з гектара. Це пов'язано з погодними умовами", — сказав він.
Окрім цього, нічні заморозки наприкінці квітня призвели до того, що ранні кавуни дозрівають пізніше.
 
"Минулого року ми їх збирали вже у 20-х числах червня. А зараз вже липень і ми ще не розпочали. Саме через таку аномальну погоду і зсунулись терміни дозрівання наших кавунів. Плюс дуже вплинули заморозки. Деякі фермери були змушені пересаджувати по 50-70% кавунів, оскільки ті померзли", — пояснив Юнусов.