В Одесі 7 червня відбувся фестиваль, присвячений локальному херсонському делікатесу – рибі-пузанку. Акцію назвали "Херсонський пузанок (тимчасово) в Одесі". Гості фестивалю могли не лише скуштувати страви, а й долучитися до збору для підрозділів Збройних Сил України, які воюють на Херсонському напрямку.
Херсонець Роман Третьяков прийшов на фестиваль "Херсонський пузанок (тимчасово) в Одесі". Він пригадав, як смакував цією рибою у 2021 році.
"Я відразу, коли почав їсти, згадав, як я із сином їздив ловити після роботи ввечері. Насмажили, посолили, дуже смачно було", — говорить Роман.
"Я взагалі перший раз куштую пузанка, хоча народився та виріс у Херсоні. Дуже круто зустріти рідних людей, яких бачив в останній час до окупації. І зараз можна поспілкуватись", — каже гість фестивалю Роман Баклажов.
Пузанка готував вперше одеський кухар Михайло Гарабаджи.
"Про цю рибу можу сказати, що вона нагадує мені одеську дунайку, яка теж у такому стилі готується і дуже смачна. Сьогодні ми пузанка смажимо на грилі, на сковорідці, і в нас уже є готовий, але засолений", — каже повар.
"Створили дуже класну спільноту, аби відчути колорити Херсона. Для мене він про підтримку людей і про спільну, яка є дуже класною і неймовірною, і хочеться доторкатися до цього і підтримувати", — говорить гість фестивалю Сергій Лукачко.
.
Ідея проведення фестивалю виникла у 2019 році, говорить його організатор Сергій Нікітенко. Місцем проведення обрали Одесу, тому що тут живе багато вимушених переселенців з Херсонщини. До участі у фестивалі зареєструвались понад 150 людей. Долучились херсонці, які живуть в Одесі та Києві, жителі Голої Пристані, Олешок, селища Станіслав Херсонської області та самі одесити.
"Ми побачили, що пузанок як феномен перестав бути локальним фуд-мемом, а став загальноукраїнським. Його почали згадувати у соцмережі. Казали: "Які б проблеми не були, скоро пузанок піде в Херсоні". Ця риба не дніпровська, а морська. Вона заходить нереститися в Дніпро, і в цей момент якісь відчайдухи ще торік виходили й ловили її. Цю рибу ловили не на Дніпрі, трошки раніше. Ми з ними домовилися, купили понад 100 кг. Частину риби ми з’їли сьогодні, частина поїде до наших друзів на фронт", — каже Нікітенко.
Організували фестиваль коштом донорів, редакції та херсонських підприємців. Окрім можливості поспілкуватися один з одним і скуштувати страви з пузанка, гості доєдналися до благодійного збору для 40-ої окремої бригади берегової оборони та зведеного підрозділу Бузький Гард. Зібрали 26 521 гривню розповів Сергій Нікітенко.