Ціни на м'ясо в Україні зростуть упродовж місяця. Подорожчають усі види: яловичина, свинина і курятина. Це пов'язано як із сезонними чинниками, так і з дефіцитом сировини для виробництва кормів.
Як і чому зростуть ціни на м'ясо, розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише glavred.
Ціни на м'ясо фактично відтворюють загальну цінову ситуацію на ринку продуктів. Вони також значною мірою залежать від врожаю. У першу чергу, від врожаю зернових культур. Адже саме з фуражного зерна виготовляються комбікорми для тварин. Наразі до нового врожаю ще далеко, і аграрії використовують перехідні залишки зерна, що залишилися з минулого року.
Тобто фактично зараз панує традиційний для цієї пори сезон невизначеності: яким буде майбутній врожай, і наскільки його вдасться зберегти (особливо в умовах війни), ще ніхто достеменно не знає, і водночас запаси минулорічного врожаю стають дедалі меншими.
Тобто зараз цілком об'єктивно зерно дешевим бути не може, а отже й виготовлення кормів стає більш затратним. Найдорожчою з усіх видів м'яса, які традиційно споживають українці, була й залишається яловичина.
"У нас не так багато яловичини виробляється, тому що немає особливо культури її споживання. Українці більше орієнтовані на свинину і, завдяки меншій ціні, – на курятину. Тому ціни на яловичину будуть більш-менш стабільними найближчим часом", – каже Марчук.
Водночас, за словами експерта, ціни на яловичину, як і інші види м'яса, залишатимуться у прямій залежності від вартості кормів. Єдине, що їх може стримувати – це нижчий попит, ніж на свинину і курятину.
.
"Наразі м'ясо дорожчає, оскільки ціна на зернову групу є досить високою, адже йдуть перехідні залишки між старим роком і отриманням нового врожаю", - пояснив голова ВАР,
Жене ціни догори і скорочення поголів'я ВРХ та свиней в Україні. Цей процес пришвидшився із початком повномасштабної війни і, очевидно, до закінчення військових дій та стабілізації економіки годі розраховувати на збільшення поголів'я худоби.
"Це створює проблеми на ринку, оскільки немає можливості повною мірою задовольнити наявний попит", - каже експерт.