Топ-10 овочів, які варто включити у щоденний раціон, щоб харчуватися збалансовано

Щоденний раціон кожної людини повинен включати більше свіжих овочів і менше вуглеводів (солодощів), калорійної та жирної їжі. Тільки в такому випадку можна забезпечити організм компонентами, найнеобхіднішими для функціонування його систем. Збалансований раціон – це ще й запорука підтримання чудової форми. Щоб не набрати лишніх кілограмів, варто заздалегідь продумувати меню та готувати тільки ті страви, які містять низькокалорійні продукти. Саме до такої категорії належать овочі, у складі яких присутні вітаміни, мікро- та макроелементи, амінокислоти й інші поживні речовини.
.

Три «кити» здорового харчування

Нутриціологи рекомендують розробити здорове меню, основу якого мають складати саме свіжі овочі. Причому влітку можна поласувати заморськими новинками. Взимку краще віддати перевагу сезонним та локальним продуктам, а не екзотичним для наших широт. Оскільки саме такі овочі містять найбільше вітамінів та являються більш корисними для організму, ніж заморські новинки..
.
Друге «золоте» правило здорового харчування – влітку споживаємо «вершки», взимку – «корінці». В теплий сезон більше смакують салати з пекінської капусти, болгарського перцю, томатів та огірків. Взимку – картопляні запіканки, морквяні котлетки, борщ і крем-супи (з буряка, цибулі та інших овочів). Такий раціон цілком зрозумілий – в холодний сезон організм потребує більш ситних страв, щоб зігрітися.
.
Третє «золоте» правило здорового харчування – варто завжди дотримуватися раціону, щоб не бути голодним і потім не переїдати. З приходом весни, літа, осені чи зими меню потрібно міняти – збагачувати його зеленню, ягодами, грибами відповідно до сезону, а не постійно налягати на цитрусові.
.
Якщо людина веде малорухомий спосіб життя, наприклад у неї сидяча робота, та не займається спортом, відповідно, навіть в холодну пору її організм не потребує калорійної їжі. Щоб залишатися енергійною, їй необхідно додати до меню зігрівальні пряні спеції: імбир, перець чилі та ін. Такий «лайфхак» дає можливість збалансовано харчуватися, не набираючи лишніх кілограмів. Пряні спеції не є шкідливими – вони, навпаки, стимулюють перетравлення їжі.
 

Топ продуктів, які варто включити в меню

Нутріціологи наполегливо рекомендують додавати до раціону такі овочі, як:
.
·         буряк;
·         морква;
·         цибуля;
·         часник;
·         картопля;
·         баклажани;
·         капуста;
·         томати;
·         огірки;
·         болгарський перець.
.
Влітку перевагу потрібно віддати саме свіжим овочам. Взимку – можна урізноманітнити раціон та додати до меню ферментовані продукти: квашену капусту, огірки, помідори.
.
Закупівля овочів – дуже копітка справа. Щоб детально оглянути кожен коренеплід, потрібно немало часу, тому краще довірити цю роботу професіоналам. Зручний формат купівлі – замовлення продуктів в режимі онлайн з кур’єрською доставкою. Пакет для клієнта в «АТБ-Маркет» формується за принципом – кладемо все найкраще, як для себе.